Ultrazvučni levitator

Svakodnevno slušamo glazbu, no zapitamo li se ikada što je zapravo zvuk?! Ako je val, je li moguće na njemu surfati kao na vodenim valovima?

Glazbena Teslina zavojnica

Želite li saznati kako izgleda prvi uređaj za bežični prijenos energije? Je li zvuk munje vrsta glazbe? Kako pomoću Tesline zavojnice stvoriti ton i odsvirati najdražu pjesmu i pri tome gledati munje bez da su iznad vas olujni oblaci ?!

Povuci – potegni

Sjećate li se bajke pod nazivom Repa – „povuci, potegni, isčupati je ne možeš“? U čemu je bio problem? Što se događa sa centrom mase i s masom tijela? Povucimo-potegnimo i odgonetnimo!

Vrtim se vrtim

Jeste li se ikada zapitali što vam pomaže pri izvođenju pirueta dok kližete na ledu ili dok rolate? Pogledajmo kako na kutnu brzina utječe moment inercije, što je to zamah i kako s njim mijenjati postojeće stanje.

Plazma kugle

Oslobodimo naboj iz kugle i pratimo njegov trag bijega! Samo bez straha jer struja je mala a frekvencija visoka! Pogledajmo iskru koja stvara stuja te pomoću nje gravirajmo što želimo na omiljenoj voćki...


Priprema pokusa

Dr. sc. Mirjana Bijelić zaposlena je na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu te od početka sudjeluje u nastavi, održavanju i reorganizaciji Zbirke učila i demonstracijskih pokusa Fizičkog odsjeka a pod njenim vodstvom Zbirka je i otvorena za javnost 2017. godine. Dugi niz godina sudjeluje u promociji fizike kroz popularne kanale i televizijske emisije, a zadnje četiri godine vodi projekt HAZU-a posvećen restauraciji i reparaciji učila 19. i 20. stoljeća na Fizičkom odsjeku PMF-a.

Izv. prof. dr.sc. Nikola Poljak radi na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Otkad se vratio u Hrvatsku bavi se popularizacijom znanosti kroz razne kanale – vodio je 4 ljetne škole mladih fizičara, bio je autor zadataka za državna natjecanja, 3 godine vodio je turnir fizičara, organizirao je prvi Otvoreni dan Fizičkog odsjeka PMF-a te je održao preko 50 popularno-znanstvenih predavanja u televizijskim emisijama, na tribinama, popularnim manifestacijama i u školama. Zadnjih nekoliko godina bavi se uvođenjem STEM sadržaja za najmlađe članove društva kroz radionice u osnovnim školama i slikovnice iz fizike za djecu vrtićkog uzrasta.

U izvođenju pokusa sudjelovali su studenti s Fizičkog odsjeka Luna Frenstacki, Marko Husar i Ana Fazinić.

Doc. dr. sc. Dalibor Paar, koordinator Fizike danas, nastavnik je na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na području fizike čvrstog stanja – mikrovalna spektroskopija supravodiča, a specijalizirao na NMR i NQR istraživanjima materijala u čvrstom stanju. Novija područja njegovih istraživanja su multidisciplinarna istraživanja u kršu s naglaskom na fizikalne procese u špiljama i jamama kao kompleksnim sustavima te suvremeno znanstveno obrazovanje (STEM) u europskom kontekstu. Inicijator je niza projekata iz područja popularizacije znanosti.