Magnusov efekt

Skočimo u Đulin ponor kao lopta! Možemo li si predočiti kako padaju rotirajuće lopte u struji zraka? Je li moguće baciti loptu tako da završi iza vas?

Kuhanje svjetlom

Zapaliti papir, otopiti plastiku i skuhati jaje pomoću svjetla! Pitate se kako?! Rekli bi jednostavno ali ne i bezopasno...

Razbijanje čaše zvukom

Koliko puta ste u svom životu razbili čašu? Jeste li ju ikad razbili bez dodira? Pogledajmo kako se pronalaženjem pravilne frekvencije zvukom razbija čaša!

Jakobove ljestve

Kako se iskra dobivena pomoću dva vodiča spojena na izmjenični napon penje uvis? Možemo li zapaliti zrak i načiniti ga vodljivim? Na prvi mah izgleda nemoguće...


Priprema pokusa

Dr. sc. Mirjana Bijelić zaposlena je na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu te od početka sudjeluje u nastavi, održavanju i reorganizaciji Zbirke učila i demonstracijskih pokusa Fizičkog odsjeka a pod njenim vodstvom Zbirka je i otvorena za javnost 2017. godine. Dugi niz godina sudjeluje u promociji fizike kroz popularne kanale i televizijske emisije, a zadnje četiri godine vodi projekt HAZU-a posvećen restauraciji i reparaciji učila 19. i 20. stoljeća na Fizičkom odsjeku PMF-a.

Izv. prof. dr.sc. Nikola Poljak radi na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Otkad se vratio u Hrvatsku bavi se popularizacijom znanosti kroz razne kanale – vodio je 4 ljetne škole mladih fizičara, bio je autor zadataka za državna natjecanja, 3 godine vodio je turnir fizičara, organizirao je prvi Otvoreni dan Fizičkog odsjeka PMF-a te je održao preko 50 popularno-znanstvenih predavanja u televizijskim emisijama, na tribinama, popularnim manifestacijama i u školama. Zadnjih nekoliko godina bavi se uvođenjem STEM sadržaja za najmlađe članove društva kroz radionice u osnovnim školama i slikovnice iz fizike za djecu vrtićkog uzrasta.

U izvođenju pokusa sudjelovali su studenti s Fizičkog odsjeka Luna Frenstacki, Marko Husar i Ana Fazinić.

Doc. dr. sc. Dalibor Paar, koordinator Fizike danas, nastavnik je na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na području fizike čvrstog stanja – mikrovalna spektroskopija supravodiča, a specijalizirao na NMR i NQR istraživanjima materijala u čvrstom stanju. Novija područja njegovih istraživanja su multidisciplinarna istraživanja u kršu s naglaskom na fizikalne procese u špiljama i jamama kao kompleksnim sustavima te suvremeno znanstveno obrazovanje (STEM) u europskom kontekstu. Inicijator je niza projekata iz područja popularizacije znanosti.